Ahad, 20 Mac 2011

Tips Membeli notebook...


Salam sore....harini adalah hari ahad...so,seperti biasa ia merupakan hari untuk berehat2...sambil berehat2,tiba2 ade seorg customer saya menelefon untuk bertanyakan tentang hendak membeli notebook...citer punye citer,dia pn da tau laptop yg sesuai untuk dirinya...selang beberape jam pulak,ade sorg lagi telefon...bertanyakan perkara yg sama...
mmm.....sebenarya,da byk kali da customer asyik telefon dan bertanyakan soalan pasal notebook ni...contohye ade laptop yg murah?ape laptop yg best?notebook ni tahan x?cmne kualiti note ni?
ok...now,sy akan kongsikan tips untuk mencari notebook..mungkin anda da byk tgk or bace tip2 dari org lain,tp tips ini adalah personal dari sy sebgai penjual, pengguna dan juga pemerhati notebook masakini. Igt,ini adalah tips personal,bkn bertujuan untuk mempromosi atau menjatuhkn mana2 syarikat. Ok,mula2 ape yang anda sume perlu tau utk membeli notebook?

Duit vs Kehendak vs Keperluan

haaa..mula2 anda kene la tau,laptop tu korg just nk ske2 coz tgk member2 or org rmai pakai laptop so korg pn nk,or mmg korg perlukan laptop sebijik coz ade keperluan spt utk keje atau bisnes...if korg nk pakai latop just for fun + ade duit yg berkepok,so it's not a big deal..(cehh speaking lak..)pilihan dihujung jari..hehe..tp,if duit pn cam sy ni ha,ade le 2-3 keping,so better beli desktop or simpan dlu utk kegunaan akan dtg...xpe,byk cc kt m'sia ni...sejam br rm1.50...so,igt..itu adalah kehendak...bkn keperluan.
ok,so cmne lak if laptop tu adalah keperluan bknnye kehendak.maksudnye,if xde laptop pn korg still ok,tp korg perlukn laptop tu utk keje or bisnes.ble kt stage ni,korg kne tau ape tujuan laptop tu dibeli,samada utk wat keje2 opis spt typing,surat2,email n surf internet or keje2 yg heavy spt designing,editing,sound and movie?if sekadar keje2 opis,so memadaila amik laptop yg sederhana,tp if utk wat keje2 heavy mmg kne cari yg high-end skit,and of coz la bajet kne la lbh skit...

Bajett....

Now,kite masuk bab bajet lak..so,cmne nak bajet duit beli laptop ni?senang aje,if laptop utk keje opis,bajetnye agak rendah skit berbanding utk heavy duty job,kerana laptop2 ni jsut a simple laptop.maksud nye ia mempunyai spesifikasi yg rendah atau sederhana.utk keje2 opis, bajet antara rm999~rm1999 da memadai...paling murah dan senang anda boleh memilih netbook atau mini notebook (tp personally sy xske coz keyboard n skrin yg kecik...maklumlah,jari sy ni besaq..hehe)biasanye laptop dlm range ini sudah mencukupi utk pengguna light duty ni..bg yg heavy duty job lak,bajet dlm rm1699 ke atas..

Ok kot untuk hari ini...pasni kte akan teruskn dgn tips lain plak spt saiz screen,notebook vs netbook, mcm mne nk pastikan xkne tpu dgn penjual laptop ni....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...